MEN'S GUIDE

Το ξέρατε πως δεν πρέπει να κάνετε γυμναστική όταν είστε θυμωμένοι;

Μπορεί η σωματική άσκηση να κάνει καλό στην υγεία αλλά ο συνδυασμός έντονης γυμναστικής και θυμού τελικά μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό.

Με βάση τα στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός έντονης σωματικής άσκησης και θυμού ή οργής ή ενός άλλου ακραίου συναισθήματος μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίος! 

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αυξάνει έως και 200% τον κίνδυνο να υποστεί το άτομο καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για 12.500 ασθενείς από 52 χώρες που είχαν είχαν τουλάχιστον μια καρδιακή προσβολή. Όλοι οι ασθενείς είχαν λάβει μέρος στην μεγάλη έρευνα Interheart, η οποία εξέτασε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης Interheart, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που έκαναν την ώρα που υπέστησαν έμφραγμα, και πολλοί εξ αυτών είπαν πως είχαν εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά και πως ήταν θυμωμένοι, ή συναισθηματικά φορτισμένοι εκείνη την στιγμή η έκαναν άλλες δραστηριότητες.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους ασθενείς σχετικά με το αν είχαν εμπλακεί σε αυτές τις ίδιες δραστηριότητες, ή αν ήταν στην ίδια συναισθηματική κατάσταση κατά την ίδια ώρα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή μία μέρα ακριβώς πριν πάθουν το έμφραγμα.

Με βάση τις απαντήσεις τους προκύπτει  πως τόσο τα ακραία συναισθήματα όπως ο θυμός όσο και η έντονη σωματική άσκηση είναι δύο παράγοντες που αυξάνουν πολύ την εμφάνιση εμφράγματος.

"Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλάζοντας τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας την παροχή αίματος προς την καρδιά”, δήλωσε ο δρ Andrew Smyth, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Αν ένα άτομο έχει ήδη αιμοφόρα αγγεία που έχουν στενέψει από πλάκα, τότε ο συνδυασμός γυμναστικής και έντονης συναισθηματικής φόρτισης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές συστήνουν ακόμα και σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και κυρίως τονίζουν πως δεν θα πρέπει κανείς να κάνει έντονη γυμναστική για να "εκτονώσει" το θυμό του.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!