GOOD LIFE

Όσοι έχουν μυωπία είναι και πιο έξυπνοι;

Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα άτομα με προβλήματα όρασης όπως η μυωπία, εμφανίζουν πιο υψηλό IQ σε σχέση με όσους έχουν απολύτως υγιή μάτια. Τί σημαίνει όμως αυτό;

Οι επιστήμονες κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των προβλημάτων όρασης και της ανθρώπινης ευφυίας.


Μία τέτοια μελέτη έγινε από γερμανικό παμεπιστήμιο με αρχικό σκοπό οι ερευνητές να εντοπίσουν  για ποιό λόγο υπάρχει μεγάλη αύξηση εμφάνισης κρουσμάτων μυωπίας στην Ευρώπη, καθώς πλέον το 50% των εργαζομένων άνω των 40 ετών διαπιστώθηκε πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.452 άτομα, τα οποία έκαναν εκτενείς οφθαλμολογικές εξετάσεις και τεστ ευφυΐας. Οι ερευνητές αναλύοντας τα στοιχεία από τις εξετάσεις και τα τεστ σε συνδυασμό με πληροφορίες όπως η ηλικία των συμμετεχόντων και το μορφωτικό και κοινωνικό τους επίπεδο διαπίστωσαν πως τα άτομα που έχουν μυωπία και άλλα προβλήματα όρασης έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πιο γρήγορα και εύκολα ενώ ταυτόχρονα είχαν ασχοληθεί περισσότερο με τη μόρφωσή τους.


Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η μυωπία "προκαλεί" εξυπνάδα, ούτε πως η μυωπία συνδέεται άμεσα με το υψηλό IQ,  αλλά οι ερευνητές διατύπωσαν την άποψη πως το πιθανότερο είναι να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Δηλαδή, τα άτομα που έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας έχουν την τάση να διαβάζουν και να μορφώνονται περισσότερο με αποτέλεσμα να “κουράζουν” τα μάτια τους και να αποκτούν μυωπία. 
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!