MEN'S GUIDE

6 τροφές που υπόσχονται να αυξήσουν την τεστοστερόνη σας

Η τεστοστερόνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες . Είναι μια στερoειδής ορμόνη που ανήκει συτα ανδρογόνα και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή κάθε άνδρα.καθώς είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Τεστοστερόνη παράγουν σε χαμηλότερα επίπεδα και οι γυναίκες, όμως σε γενικές γραμμές η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ορίζει το ανδρικό φύλο για αυτό και τα αυξημένα της επίπεδα έχουν συνδεθεί και με την αρρενωπότητα και στο μυαλό των περισσότερων με την αυξημένη σεξουαλικότητα.


Ωστόσο η ιατρική κοινότητα θα σου θυμίσει πως τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν αποδεδειγμένα αντίκτυπο και στην υγεία σου (απώλεια μυικής και οστικής μάζας, καρκίνος, ασθένειες του καρδιαγγειακού), ενώ φυσικά η μείωση στα επιπεδα της τεστιστερόνης προκαλεί αντίστοιχη μείωση στη λίμπιντό σου και φυσικά κακή ψυχολογία.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρείς την τεστοστερόνη σου σε καλά επίπεδα και αυτό θα το πετύχεις με το να γυμνάζεσαι όσο πιο συχνά μπορείς, να προσέχεις τον ύπνο σου , να αποφεύγεις το πολύ αλκοόλ και το κάπνισμα και φυσικά να προσέχεις και τη διατροφή σου. Μάλιστα αυτές οι 6 τροφές έχει αποδειχτεί πως πβοηθούν στο να αυξηθεί η παραγωγή τεστοστερόνης από έναν οργανισμό. 

1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι βασικότατο αντιοδειδωτικό και πηγή βιταμίνης C. Ετσι όσο πιο υψηλές ποσότητες καταναλώνετε από αυτό το φρούτο, τόσο μειώνεται η κορτιζόλη στον οργανισμό σας. Τί όφελος έχετε από αυτό; Η κορτιζόλη είναι μία καταβολική ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σε καταστάσεις μεγάλου στρες, κάτι που συμβαίνει και με την έντονη άσκηση. Η κορτιζόλη ανταγωνίζεται την τεστοστερόνη και μειώνει τα αναβολικά της οφέλη. Αρα τρώγοντας πολλές φράουλες ρίχνετε σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης και η τεστοστερόνη αυξάνεται.  

2. Καρύδα

Κι όμως, η καρύδα μπορεί να βοηθήσει την τεστοστερόνη σας να απογειωθεί. Κι αυτό γιατί είναι πηγή κορεσμένου λίπους, κάτι που βοηθάει στην παραγωγή τεστοστερόνης.  Μελέτη που δημοσίεσε πριν από 2 χρόνια το επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», απέδειξε ότι υγιείς άνδρες που γυμνάζονταν και εγκατέλειψαν την διατροφή πλούσια σε λιπαρά (13% κορεσμένα λίπη) και στράφηκαν σε διατροφή με χαμηλά λιπαρά (5% κορεσμένου λίπους), παρουσίασαν σημαντική απώλεια στα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Ετσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνετε έως το 10% των θερμίδων σας από κορεσμένα λίπη, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στη διατήρηση της υψηλής ποσότητας τεστοστερόνης.

3. Γαρίδες

Οι γαρίδες, όπως και πολλά ακόμη θαλασσινά, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας, καθώς είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεστοστερόνη. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγκεκριμένα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας που εδρεύει στην Βοστώνη, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.

Και κάτι άλλο. Η βιταμίνη D, σύμφωνα με έρευνα του «Medicine and Science in Sports and Exercise» βοηθά στην αύξηση της μυικής δύναμης. Αλλη πηγή αύξησης της βιταμίνης D επίσης, είναι η ηλιοφάνεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μειώνονται τα επίπεδα της στον οργανισμό μας, οπότε μπορούμε να την αποκαταστήσουμε αυτούς τους δύσκολους μήνες τρώγοντας γαρίδες. 

4. Τυρί Ricotta

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ αποκάλυψε ότι τα άτομα που έκαναν άρση βαρών και αμέσως μετά λάμβαναν πρωτεΐνη από ορό γάλακτος, παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης - που όπως είπαμε και παραπάνω - σχετίζεται με το στρές και ανταγωνίζεται την τεστοστερόνη. 

Ο ορός γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος, ιδιαίτερα πλούσια σε αμινοξέα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη σε περιόδους έντονης προπόνησης.  Ετσι για να μειώσετε την κορτιζόλη που εμποδίζει την παραγωγή των ορμονών του σεξ, αλλά και βοηθά στην αποθήκευση σωματικού λίπους, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το γαλακτοπωλείο, για να προμηθευτείτε το πολύτιμο -τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες που ασχολούνται με την σκληρή προπόνηση - τυρί. 

5. Κολοκυθόσποροι

Ο κολοκυθόσπορος είναι βασική πηγή ψευδαργύρου, μέταλλο το οποίο παίζει ρόλο σε πολλές και διαφορετικές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα μας, μεταξύ αυτών και όσων εμπλέκονται στην παραγωγή τεστοστερόνης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition» διαπίστωσε ότι οι άνδρες με χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου είχαν ανεπαρκέστατες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης στον οργανισμό τους.

Ενισχύστε λοιπόν, την τεστοστερόνη σας εντάσσοντας σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας, στη βρώμη, στο γιαούρτι, στις σαλάτες ακόμη και στα ροφήματα πρωτεΐνης.

6. Πίτουρο από σιτάρι

Κι όμως. Το πίτουρο σιταριού αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Παράλληλα ο πλούσιος σε ίνες σπόρος του πίτουρου είναι μια πολύ καλή πηγή μετάλλου του μαγνήσιου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τούρκους επιστήμονες απέδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου εμφάνιζαν παράλληλα και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο είναι πιο αποτελεσματικό στην ενίσχυση της τεστοστερόνης όταν η πρόσληψή του συνδυάζεται με άσκηση υψηλής έντασης.

Το μαγνήσιο βοηθά, επίσης, δεκάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, και η παραγωγή τεστοστερόνης είναι πιθανότατα μία από αυτές. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο πίτουρο σιταριού στη διατροφή σας αναμειγνύοντας το με βρώμη, παν κέικς και ροφήματα πρωτεΐνης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!