MEN'S GUIDE

Παίζεις ποδόσφαιρο; Προσοχή στις κεφαλιές

Είναι το αγαπημένο άθλημα των περισσότερων ανδρών αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν πως ακόμη και όταν παίζεις ποδόσφαιρο για χόμπι και όχι επαγγελματικά πρέπει να προσέχεις όταν κάνεις κεφαλιές.

Σε σχετική έρευνα που έκανε επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιο Stirling στη Σκωτία, οι ερευνητές ίδιαπίστωσαν πως ακόμη και το μέτριας έντασης χτύπημα μια μπαλιάς με μπάλα ποδοσφαίρου στο κεφάλι δημιουργεί μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλο μας και χειροτερεύουν τη μνήμη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να κάνουν κεφαλιές με μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο.

Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και την μνήμη τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήσαν 41% έως 67% χειρότερες. Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφανίζει τάση συστολής.

«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς πολλοί άνθρωποι παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», δήλωσε η Βρετανή επιστήμονας που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!