GOOD LIFE

Ίσως τελικά δεν τρώμε τα νύχια μας από νευρικότητα

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το δάγκωμα των νυχιών είναι ενδειξη έντονης νευρικότητας και στρες. Και όμως ερευνητές εκτιμούν πως αυτή η "κακή συνήθεια" μαρτυρά κάτι άλλο για τον χαρακτήρα του ατόμου που δαγκώνει τα νύχια του.

Σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry το φάγωμα των νυχιών όπως και άλλες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δεν αποτελούν νευρική κίνηση και έχουν να κάνουν με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του ατόμου, την τελειομανία.

Η έρευνα έγινε σε 48 άτομα που τα μισά από αυτά είχαν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά από διαφορετικά τεστ ώστε να καταλάβουν οι ερευνητές τις οργανωτικές τους ικανότητες και το πώς διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Διαπίστωσαν λοιπόν πως τα άτομα που έτρωγαν τα νύχια τους είναι τελειομανείς και δεν είναι σε θέση να χαλαρώσουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σε κανονικό ρυθμό. Κατά συνέπεια, είναι επιρρεπείς στην απογοήτευση, την ανυπομονησία και νιώθουν πιο έντονη δυσαρέσκεια όταν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους. Άρα τα άτομα αυτά δεν αισθάνονται άγχος, απλά απογοητεύονται.

Η οργανωτική τελειομανία που έχουν τα άτομα αυτά χαρακτηρίζεται από πολλή οργάνωση, πολλές ώρες σχεδιασμού, και τελικά μεγάλη απογοήτευση εξαιτίας της έλλειψης δραστηριότητας. Μάλιστα, το φάγωμα των νυχιών τους βοηθάει παροδικά να αισθάνονται λιγότερο απογοητευμένοι καθώς με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνουν μέρος αυτής της ενέργειας και απασχολούν το μυαλό τους με κάτι άλλο.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!