GOOD LIFE

11 κοινά που έχουν γονείς πετυχημένων παιδιών

Οι καλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μένουν μακριά από μπελάδες, να τα πάνε καλά στο σχολείο και να καταφέρουν αξιοθαύμαστα πράγματα στην ζωή τους ως ενήλικες. 

Και ενώ δεν υπάρχει συνταγή για να μεγαλώσουμε επιτυχημένα παιδιά, μια ψυχολογική έρευνα έχει δείξει μια σειρά από παράγοντες που προβλέπουν την επιτυχία. Δεν εκπλήσσει το γεγονός πως η έρευνα δείχνει πως για την πορεία και την επιτυχία των παιδιών μεγάλο μέρος ευθύνης έχουν οι γονείς.

Λοιπόν, αυτά είναι 11 χαρακτηριστικά κοινά που έχουν οι γονείς επιτυχημένων παιδιών:

1. Βάζουν τα παιδιά τους να κάνουν δουλειές του σπιτιού

"Αν τα παιδιά δεν πλένουν τα πιάτα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα το κάνει γι' αυτούς", δήλωσε η Julie Lythcott-Haims, πρώην πρύτανης πρωτοετών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συγγραφέας του βιβλίου ‘How to Raise an Adult’, κατά τη διάρκεια ενός TED Talk Live Event.

"Και έτσι απαλλάσσονται από τη δουλειά και από την εκμάθηση ότι η δουλειά πρέπει να γίνει και πως ο καθένας μάς πρέπει να συνεισφέρει στη βελτίωση του συνόλου», είπε.

Η Lythcott-Haims πιστεύει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κάνοντας μικροδουλειές στο σπίτι, γίνονται υπάλληλοι που συνεργάζονται καλά με τους συναδέλφους τους, είναι πιο συμπονετικοί επειδή γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να αγωνίζεσαι να επιβιώσεις και είναι σε θέση να αναλάβουν μόνοι τους κάποια καθήκοντα- στηρίζοντας τα λεγόμενα της στο Harvard Grant Study, τη μακρύτερη διαχρονική μελέτη που διεξήχθη ποτέ.

«Βάζοντας τους να κάνουν δουλειές - βγάζοντας τα σκουπίδια, πλένοντας τα δικά τους ρούχα - συνειδητοποιούν ότι "πρέπει να κάνω το έργο της ζωής για να είμαι μέρος της ζωής"», είπε στο Tech Insider.

2. Διδάσκουν κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά τους

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνιας και του Πανεπιστήμιου του Duke παρακολούθησαν περισσότερα από 700 παιδιά, από την ηλικία του νηπιαγωγείου μέχρι και την ηλικία των 25, ανακαλύπτοντας μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών του νηπιαγωγείου και της επιτυχίας τους ως ενήλικες δύο δεκαετίες αργότερα.

Η 20ετής μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά με κοινωνική επάρκεια μπορούσαν να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους χωρίς προτροπή, να βοηθήσουν άλλους, να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να επιλύσουν προβλήματα από μόνοι τους, ήταν πολύ πιο πιθανό να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου και να αποκτήσουν πλήρη απασχόληση ως την ηλικία των 25, παρά τα παιδία με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Εκείνοι με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν, να γίνουν αλκοολικοί και να υποβάλουν αίτηση για δημόσια στέγη.

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η παροχή βοήθειας στα παιδιά μας να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα προετοιμάσουμε να έχουν ένα πιο υγιές μέλλον", δήλωσε η Kristin Schubert, η διευθύντρια προγράμματος στο Robert Wood Johnson Foundation που χρηματοδότησε την έρευνα αυτή.

"Από μικρή ηλικία, αυτές οι δεξιότητες μπορούν να καθορίσουν εάν ένα παιδί θα πάει κολέγιο ή φυλακή και αν θα καταλήξουν να εργάζονται ή να εθίζονται."

3. Έχουν υψηλές προσδοκίες

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια αμερικάνικη έρευνα 6.600 παιδιών που γεννήθηκαν το 2001, ο καθηγητής Neal Halfon του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι οι προσδοκίες των γονέων για τα παιδιά τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα προσόντα τους.

"Οι γονείς που έχουν προσδοκίες ότι το παιδί τους θα σπουδάσει μελλοντικά, φαίνεται να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το παιδί τους προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τ' άλλα περιουσιακά τους στοιχεία", ανέφερε σε δήλωσή του.

Το εύρημα είναι αποτέλεσμα από τυποποιημένες εξετάσεις: το 57% των παιδιών που δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά ακαδημαικά, οι γονείς τους είχαν προσδοκία ότι θα πανε πανεπιστήμιο, ενώ το 96% των παιδιών που έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν έπρεπε να πάνε πανεπιστήμιο.

Οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν τις προσδοκίες τους σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με μια άλλη ψυχολογική διαπίστωση - το φαινόμενο Pygmalion, δηλώνει ότι «αυτό που ένα άτομο αναμένει από ένα άλλο μπορεί να αποτελέσει μια αυτοτελή προφητεία». Κάποιοι δάσκαλοι επισήμαναν ότι αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία ενός παιδιού.

4, Έχουν υγιείς σχέσεις μεταξύ τους

Τα παιδιά σε οικογένειες με υψηλές συγκρούσεις, είτε με παντρεμένους γονείς είτε διαζευγμένους, τείνουν να είναι χειρότερα ψυχολογικά από τα παιδιά που οι γονείς τους περνούν καλά μεταξύ τους, σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

Ο Robert Hughes Jr., καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινης και Κοινοτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και ο συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει επίσης πως μερικές μελέτες έχουν δείξει τα παιδιά με μονογονεϊκές οικογένειες χωρίς συγκρούσεις τείνουν να είναι πολύ καλύτερα από τα παιδιά με δύο γονείς που συγκρούονται συνεχώς.

Η σύγκρουση μεταξύ γονέων πριν από το διαζύγιο επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά, ενώ η σύγκρουση μετά το διαζύγιο επηρεάζει έντονα την προσαρμογή των παιδιών στα νέα δεδομένα, λέει ο Hughes.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι, μετά από διαζύγιο, όταν ένας πατέρας χωρίς επιμέλεια έχει συχνή επαφή με τα παιδιά του και υπάρχει ελάχιστη σύγκρουση, τα παιδιά τείνουν να είναι καλύτερα. Αλλά όταν υπάρχει σύγκρουση, οι συχνές επισκέψεις από τον πατέρα συνδέονται με την κακή προσαρμογή των παιδιών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα γύρω στα 20 χρονών και άνω, που έζησαν το διαζύγιο των γονιών τους ως παιδιά εξακολουθούν να νιώθουν πόνο και θλίψη για το διαζύγιο των γονιών τους δέκα χρόνια αργότερα. Οι νέοι που ανέφεραν υψηλές συγκρούσεις μεταξύ των γονέων τους ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν συναισθήματα απώλειας και λύπης.

5. Έχουν πιο υψηλό επίπεδο μόρφωσης και οι ίδιοι

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Michigan, Sandra Tang, διαπίστωσε ότι οι μητέρες που αποφοίτησαν από το λύκειο ή το κολέγιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν παιδιά που θα μιμούνταν αυτό το παράδειγμα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω σε 14,000 παιδιά, τα οποία μπήκαν στο νηπιαγωγείο το 1998 μέχρι το 2007, έδειξε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από έφηβες μητέρες (μικρότερες από 18 ετών) ήταν λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το λύκειο ή να πάνε πανεπιστήμιο.

Τουλάχιστον, η φιλοδοξία έχει μέρος εύθυνης στο να πραγματοποιήθει αυτό. Σε μια διαχρονική μελέτη του 2009, 856 ατόμων στην ημι-αγροτική Νέα Υόρκη, ο ψυχολόγος του Bowling Green State University, Eric Dubow, διαπίστωσε ότι "το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων όταν το παιδί ήταν 8 ετών πρόβλεπε σημαντικά την εκπαιδευτική και επαγγελματική επιτυχία του παιδιού 40 χρόνια αργότερα".

6. Διδάσκουν μαθηματικά στα παιδιά τους από νωρίς

Μια ανάλυτική έρευνα του 2007, με 35.000 προσχολικών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αγγλία, διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων από νωρίς μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

"Η υπέρτατη σημασία των πρώιμων μαθηματικών δεξιοτήτων - η έναρξη του σχολείου με αριθμητικές γνώσεις, αριθμητική σειρά και άλλων στοιχειωδών γνώσεων μαθηματικών - είναι ένα από τα πάζλ που βγαίνουν απ’ τη μελέτη", δήλωσε ένα από τους συγγραφείς και ο ερευνητής του Northwestern University Greg Duncan σ’ ένα δελτίο τύπου. "Η επιδεξιότητα στις πρώιμες μαθηματικές δεξιότητες δεν προβλέπει μόνο τα μελλοντικά μαθηματικά επιτεύγματα, αλλά και τα μελλοντικά επιτεύγματα σε όλα τα μαθήματα".

7. Είναι λιγότερο αγχωμένοι

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέφερε ο Brigid Schulte στο Washington Post, ο αριθμός των ωρών που περνούν οι μητέρες με τα παιδιά τους ηλικίας 3 έως 11, δεν προσφέρει τίποτα στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς, την ευημερία ή τα επιτεύγματα του παιδιού.

Επιπλέον, η προσέγγιση της "υπερβολικής μητρότητας" μπορεί να φέρει αντίστροφα αποτελέσματα.

"Το άγχος των μητέρων, ειδικά όταν γίνονται ζογκλέρ ανάμεσα στις δουλείες προσπαθώντας να βρουν χρόνο με τα παιδιά, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά τους," σχολίασε ένας από τους συγγραφείς και ο κοινωνιολόγος του Bowling Green State University, Kei Nomaguchi.

Η συναισθηματική μόλυνση - ή το ψυχολογικό φαινόμενο, όπου οι άνθρωποι επηρεάζονται συναισθηματικά από τους άλλους - εξηγεί γιατί. Η έρευνα δείχνει ότι αν ο φίλος σας είναι ευτυχισμένος, αυτή η φωτεινότητα θα σας επηρεάσει. Αν είναι λυπημένος, η σκοτεινότητα αυτή θα σας επηρεάσει επίσης. Έτσι, αν ένας γονέας είναι εξαντλημένος ή απογοητευμένος, αυτή η συναισθηματική κατάσταση θα μπορούσε να εμπεδωθεί και στα παιδιά.

8. Οι μαμάδες εργάζονται εχτός σπιτιού

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business School, υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά με εργαζόμενες μητέρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων πήγαιναν στο σχολείο περισσότερο, ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν εποπτικό ρόλο στη δουλειά τους και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα - 23% περισσότερο σε σύγκριση με τις συνομηλίκες τους που είχαν μεγαλώσει από μητέρες νοικοκυρές.

Οι γιοι των εργαζόμενων μητέρων τείνουν να ασχολούνται περισσότερο με τις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών. Σύμφωνα με τη μελέτη, περνούν εβδομήντα ώρες περισσότερες εβδομαδιαίως στη φροντίδα των παιδιών και άλλα 25 λεπτά περισσότερα στην οικιακή εργασία.

"Το πρότυπο που θέτουν οι γονείς τείνει να σηματοδοτεί στα παιδιά τι είναι το σωστό παράδειγμα; από την συμπεριφορά σας, το τι κάνετε, τις ασχολίες και δραστηριότητες σας έως και το τι πιστεύετε", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια του Harvard Business School, Kathleen L. McGinn, στο Business Insider .

9. Έχουν υψηλότερη κοινωνικό-οικονομική θέση

Δυστυχώς, μια έρευνα στην Αμερική έδειξε πως το ένα πέμπτο των παιδιών που μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια, ζει σε μια κατάσταση που περιορίζει σοβαρά τις δυνατότητές τους.

Αυτό γίνεται όλο και πιο ακραίο μιας και σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Stanford, Sean Reardon, το χάσμα μεταξύ των οικογενειών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος είναι περίπου 30-40% μεγαλύτερο μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν το 2001 σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν 25 χρόνια νωρίτερα.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας του"Drive", Dan Pink, όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των γονέων, τόσο υψηλότερες είναι οι βαθμολογίες των προεισαγωγικών εξετάσεων των παιδιών.

"Με την απουσία περιεκτικών και δαπανηρών παρεμβάσεων, η κοινωνικό-οικονομική κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική επίδοση και απόδοση [των παιδιών]", έγραψε.

10. Δίνουν απλά ονόματα στα παιδιά τους

Μια σειρά από έρευνες δείχνουν, πόσο μπορεί το όνομά σας να επηρεάσει την προσωπική σας επιτυχία σε όλη σας τη ζωή, από τη δυνατότητα πρόσληψης σε δουλειές μέχρι και τις καταναλωτικές σας συνήθειες.

Για παράδειγμα, στον τομέα καριέρα, οι άνθρωποι με συνηθισμένα ονόματα που εύκολα προφέρονται, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.

11. Κατανοούν τη σημασία της καλής διατροφής και των σωστών διατροφικών συνηθειών

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στο να είστε συγκεντρωμένοι και πιο παραγωγικοί καθ’ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Dr. Catherine Steiner-Adair, οικογενειακή και παιδική κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας βιβλίων όπως το «Τhe Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age», δήλωσε στο Slate ότι απαιτείται η συμμετοχή των γονέων στην ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών των παιδιών για να είναι νοερά όσο και σωματικά υγιές.

Για να αναπτύξουν τα παιδιά μια αίσθηση αποδοχής του σώματος τους και μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους, πρέπει οι γονείς πρώτα να δείξουν αποδοχή προς το δικό τους σώμα και το σώμα των άλλων, να έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και μια θετική στάση απέναντι στα φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!