GOOD LIFE

Υπάρχει "φάρμακο" για να ξεπεράσεις τον πόνο ενός χωρισμού;

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν έναν χωρισμό. Μάλιστα συχνά περιγράφουν τον πόνο που νιώθουν στην σκέψη της/του πρώην τους ως αφόρητο. Υπάρχει όμως γιατρειά για αυτόν τον συναισθηματικό πόνο;

Μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο θέλησε να εντοπίσει τη φύση αυτού του πόνου που βιώνει κάποιος μετά από ένα χωρισμό και να δει αν υπάρχει λύση για αυτόν τον πόνο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 40 άτομα που όλα είχαν βιώσει έναν επώδυνο χωρισμό το τελευταίο εξάμηνο πριν τη διεξαγωγή της έρευνας και όλοι τους κλήθηκαν να έχουν μαζί τους μία φωτογραφία του ή της πρώην τους και ενός καλού φίλου (για τους άνδρες) ή φίλης (για τις γυναίκες).
Μετά οι ερευνητές τους ζήτησαν να σκεφτούν το χωρισμό κοιτώντας τη φωτογραφία του ή της πρώην ενώ οι ίδιοι κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους, αλλά και τη δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου.
Μετά οι ερευνητές ακολούθησαν την ίδια διαδικασία δείχνοντας στους συμμετέχοντες τις φωτογραφίες των οικείων τους και των φίλων τους ενώ τους προκάλεσαν φυσικό πόνο (ένα κάψιμο στό χέρι).
Ο μαγνητικός τομογράφος έδειξε πως η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν παρόμοια (όχι όμως ακριβώς ίδια) καθώς ενεργοποιούνταν ανάλογες περιοχές στον εγκέφαλο τόσο κατά τη διάρκεια του φυσικού όσο και συναισθηματικού πόνου, και αυτό έκανε τους ερευνητές να διαπιστώσουν πως και ο συναισθηματικός πόνος του χωρισμού είναι "νευροχημικά υπαρκτός".
Μετά έδωσαν σε όλους τους συμμετέχοντες ένα ρινικό σπρέι. Μόνο που στους μισούς συμμετέχοντες είπαν πως επρόκειτο για ένα απλό αλατούχο διάλυμα και στους άλλους μισούς είπαν πως τους χορηγούν ένα ισχυρό αναλγητικό σπρέι.
Αυτοί που νόμιζαν πως πήραν αναλγητικό, δήωσαν πως βίωναν λιγότερο φυσικό και συναισθηματικό πόνο μετά τη χορήγησή του σπρέι.
Άρα ένα εικονικό φάρμακο (placebo) μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο και για τον πόνο του χωρισμού και οι ερευνητές εξηγούν πως αυτό σημαίνει πως αν κάποιος που έχει χωρίσει κάνει κάτι που νομίζει πως τον βοηθά να ξεπεράσει τον πόνο του χωρισμού τότε αυτό έχει όντως θετική επίδραση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!