GOOD LIFE

5 συμβουλές για καλή χώνεψη

Σήμερα όλοι γιορτάζουν το Άγιο Πάσχα και το πασχαλινό γλέντι περιλαμβάνει πάντα και μεγάλο φαγοπότι.

Και μέρα που είναι όλο και κάτι παραπάνω θα φάμε και θα πιούμε. Όμως αυτή η υπερκατάνάλωση φαγητού και ποτού και ειδικά μετά από περίοδο νηστείας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσπεψίας.
Με τις συμβουλές που ακολουθούν θα μπορέσεις να απολαύσεις το πασχαλινό τραπέζι χωρίς άγχος για φουσκώματα και δυσπεψίες

Μην χαλαρώνεις τη ζώνη σου

 Ο λόγος που δεν πρέπει να χαλαρώσεις τη ζώνη σου είναι ότι αν το κάνεις, αυτό σημαίνει ότι έχεις φάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Και αν το κάνεις μπορεί να σε ανακουφίσει και να συνεχίσεις να τρως. Αν χαλαρώσεις επίσης τη ζώνη σου, αυτό χαλαρώνει τους κοιλιακούς σου, κάτι που μακροχρόνια θα σου δημιουργήσει μια μονίμως διογκωμένη κοιλιά. Έτσι είναι καλύτερα να τρως μέχρι του σημείου που να νοιώθεις άνετα ακόμα κι αν δεν χαλαρώσεις τη ζώνη σου.

Μην περπατάς αμέσως μετά το φαγητό

Μολονότι συχνά θα ακούσεις τη φράση να "κάνω μια βόλτα για να χωνέψω" αυτή η βόλτα δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το φαγητό. Το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο και δυσπεψία. Αν όμως περιμένεις περίπου μισή με μία ώρα μετά το γεύμα και κάνεις τότε μια μικρή βόλτα, τότε το περπάτημα αυτό θα είναι πολύ πιο βοηθητικό. Ερευνητές του τμήματος της επιστημονικής άσκησης του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας έχουν διαπιστώσει ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση είναι ένας καλός τρόπος για να κάψεις θερμίδες, όμως δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από 10 λεπτά. Ένας καλός και χαλαρός περίπατος μισή ώρα μετά το γεύμα βοηθά τον μεταβολισμό να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο, διατηρεί τους μυς σε διάταση και είναι σαφώς πολύ καλύτερη επιλογή παρά να αφεθείς σ’ έναν καναπέ και να παρακολουθείς τηλεόραση. Η κλινική Mayo δηλώνει επίσης ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση σε βοηθά να κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα.

Μην πίνεις πολύ νερό.

Αν συνηθίζεις να πίνεις 2 λίτρα νερό κάθε φορά που κάθεσαι να φας, ίσως και να ανακάλυψες γιατί δυσκολεύεσαι να χωνέψεις. Οι διατροφολόγοι εξηγούν πως είναι εξίσου σημαντικό όταν τρώμε να μην πίνουμε πολλά υγρά (και φυσικά μιλάμε και για αλκοόλ) διότι αραιώνουν τα αντίστοιχα πεπτικά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία της πέψης.

Μην κοιμάσαι αμέσως μετά το φαγητό

 Όταν κοιμάσαι μετά από γεύμα κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, εξαιτίας της οξύτητας τους καίνε και ερεθίζουν το εσωτερικό του τοίχωμα και αυτό δημιουργεί αίσθημα καύσου στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Όταν κοιμάσαι επίσης μετά από γεύμα ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα από το περιεχόμενο του στομάχου και αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό ή και άπνοια ύπνου. Ο μεταγευματικός ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με παχυσαρκία. Έτσι μετά από ένα γεύμα κάνε κάτι που αγαπάς, μην κοιμηθείς όμως για τουλάχιστον 2 ώρες μετά.

Προσπάθησε να μην καπνίσεις μετά το γεύμα

Δυστυχώς πολλοί καπνιστές συνηθίζουν να ανάβουν τσιγάρο μολις ολοκληρώσουν το φαγτό τους. Φυσικά το τσιγάρο κάνει κακό στν ανθρώπινο οργανισμό κάθε ώρα της ημέρας, όμωςέχει επιστημονικά αποδειχτεί πως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια και κυρίως αμέσως μετά τα γεύματα μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, Επίσης το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στην λειτουργία των μυών του παχέως εντέρου και κατ’ επέκταση στην συνολική πεπτική λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!