WOMEN'S GUIDE

Τί είναι η μετασυνουσιακή δυσφορία που εμφανίζουν πολλές γυναίκες;

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει συχνά και κάνει πολλές γυναίκες (αλλά και κάποιους άνδρες) να απορούν.

Το σύνδρομο PCD (Post-coital dysphoria - μετασυνουσιακή δυσφορία) περιγράφει την εμφάνιση δυσάρεστων συναισθημάτων όπως στεναχώρια, άγχος, νευρικότητα, επιθετικότητα, τάση για κλάμα, μελαγχολία ή θλίψη αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν αυτή είναι συναινετική. Πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 230 γυναίκες, απέδειξε πως το 46% των γυναικών παραδέχτηκαν πως έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 5,1% των γυναικών δήλωνε πως βιώνουν συχνά τέτοια συναισθήματα μετά το σεξ. Αυτή η νέα έρευνα έρχεται να συμφωνήσει και να επιβεβαιωσει πορίσματα παλαιότερων ερευνών και πλέον οι επιστήμονες εκτιμούν πως περίπου ένα 10 % των γυναικών εμφανίζουν PCD με σχετική συχνότητα και σχεδόν 1 στις 2 το εμφανίζει τουλάχιστον λίγες φορές.

Ωστόσο, η ειδική σε θέματα ερωτικών σχέσεων και σύμβουλος ζευγαριών Denise Knowles, τονίζει πως η επιστήμη δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι το ανησυχητικό πίσω από την εμφάνιση του PCD. Συγκεκριμένα εξηγεί πως η "θλίψη" μετά το σεξ εκδηλώνεται λόγω της απότομης πτώσης των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και υπενθυμίζει πως όλες οι έρευνες έχουν δείξει πως η εμφάνιση του PCD δεν συνδέεται με το αν το σεξ ήταν "καλό" ή "ικανοποιητικό" για τον άνδρα και κυρίως για τη γυναίκα που εμφανίζει τα συμπτώματα του PCD με μεγαλύτερη συχνότητα.
Η Knowles εξηγεί πως απλά πρέπει να ενημερωθούν τα ζευγάρια για την ύπαρξη του PCD ώστε να μην παρεξηγούν την εμφάνισή του, αλλά θυμίζει πως αν κάποια (ή κάποιος) εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα κάθε φορά που έχει σεξουαλική επαφή, τότε θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική ή ψυχολογική βοήθεια γιατί η μόνιμη εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σωματικής ή ψυχικής δυσλειτουργίας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!