GOOD LIFE

7 τρόφιμα που οι διατροφολόγοι αποφεύγουν και κάτι ξέρουν

Οι διατροφολόγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την επίδραση κάθε τροφίμου στον οργανισμό. Εύκολα, λοιπόν, υποθέτει κανείς ότι οι συγκεκριμένοι καταναλώνουν μόνο τρόφιμα που κάνουν κακό  στην υγεία και σίγουρα όχι αυτά που προκαλούν προβλήματα. 

Τεχνικά γλυκαντικά 

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στα φαγητά ευθύνονται εν μέρει για την παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη, παρόλο που έχουν δημιουργηθεί για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Ουσιαστικά οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ξεγελούν τον οργανισμό  κάνοντάς τον να πιστεύει ότι μόλις έχει καταναλώσει ζάχαρη. Αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις, από την αύξηση των πόντων της περιφέρειας ως και την αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης. Για αυτό και οι διατροφολόγοι συστήνουν να διαβάζουμε όλοι πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν νεοτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη, ακεσουλφάμη καλίου. 

Σιρόπι φρουκτόζης 

Η φρουκτόζη μεταβολίζεται αποκλειστικά στο ήπαρ, μια διαδικασία που οδηγεί στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών του υπεροξειδίου που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του συκωτιού. Επίσης, μετατρέπεται σε λίπος πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο υδατάνθρακα και συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Βιομηχανικά σπορέλαια 

Τα βιομηχανικά σπορέλαια, όπως η σόγια, το κάρδαμο, το καλαμπόκι, το βαμβάκι είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα καθώς, για να μπορούν να καταναλωθούν, πρέπει να τους αφαιρείται η έντονη οσμή που έχουν. Επίσης, οξειδώνονται πολύ γρήγορα, κάτι που δημιουργεί ελεύθερες ρίζες. Τα έλαια αυτά, ακόμη, είναι πλούσια σε Ω6 τα οποία καταστρέφουν την ισορροπία των Ω λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Μάλιστα, το τηγάνισμα τροφίμων σε τέτοια έλαια, τα μετατρέπει σε... βόμβες τρανς λιπαρών τα οποία είναι ότι χειρότερο μπορεί να καταναλώσει κανείς καθώς προκαλούν πλήθος καρδιακών παθήσεων. 

Επεξεργασμένη σόγια 

Την επεξεργασμένη εκδοχή της σόγιας οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι πρέπει να την αποφεύγουμε με κάθε κόστος. Και αυτό γιατί το γλουταμινικό οξύ, το οποίο είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη, σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των προϊόντων σόγιας. Επίσης, τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας είναι δυνατό να προκαλέσουν υποθυροειδισμό και να οδηγήσουν σε στειρότητα ή ακόμη και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. 

Επεξεργασμένα κρέατα 

Τα επεξεργασμένα κρέατα συνήθως προέρχονται από ζώα τα οποία κρατούνται σε κλειστούς χώρους και προκειμένου να μην εξαπλωθούν σε αυτά διάφορες ασθένειες τους χορηγείται σειρά ορμονών και αντιβιοτικά. Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι επίσης γεμάτα με νιτρικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται για να δίνει έξτρα γεύση, χρώμα και να βοηθά στη συντήρησή τους. Στην κατηγορία επεξεργασμένα κρέατα συμπεριλαμβάνονται το σαλάμι, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το μπέικον. 

Ποπ κορν μικροκυμάτων 

Οι συσκευασίες ποπ κορν για το φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να είναι άκρως εξυπηρετικές ωστόσο κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία. Και αυτό γιατί κάποιες ουσίες που περιέχονται στο περιτύλιγμα, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει διαχέονται στο προϊόν. Εν προκειμένω στο ποπ κορν, με καταστροφικές συνέπειες για το ενδοκρινικό σύστημα. Παράλληλα, οι ερευνητές έχουν συνδέσει αυτές τις χημικές ουσίες με τον καρκίνο, την αυξημένη χοληστερίνη, τη στειρότητα και τις παθήσεις του θυρεοειδή. 

Τρόφιμα χωρίς λιπαρά 

Μπορεί στο άκουσμα τρόφιμα χωρίς λιπαρά κανείς να πιστεύει ότι πρόκειται για ένα προϊόν πέρα για πέρα υγιεινό, ωστόσο, τα συγκεκριμένα, είναι τόσο επεξεργασμένα που καθίστανται πολύ επιζήμια για την υγεία. Τα εν λόγω τρόφιμα ενέχουν κινδύνους  αύξησης του βάρους, πρόκλησης διαβήτη και παθήσεις όπως ο καρκίνος. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!