GOOD LIFE

5 μυρωδιές που κάνουν καλό στην υγεία

Πίστευες πως υπάρχει μία μυρωδιά που θα σε κάνει μέχρι και να κόψεις το κάπνισμα; H αρωματοθεραπεία λοιπόν κάνει θαύματα! Ιδού οι 5 ισχυρότερες μυρωδιές που κάνουν καλό στην υγεία.

Λεμόνι για τη μελαγχολία.

Η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. Σε μια ιαπωνική μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν 12 ασθενείς με διαγνωσμένη κατάθλιψη σε ένα ανάμικτο άρωμα εσπεριδοειδών -αποτελούμενο κυρίως από έλαιο λεμονιού- κυκλοφορώντας το στο δωμάτιο όπου περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους. Το άρωμα ρύθμισε τα επίπεδα των ορμονών, τόνωσε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και χαμήλωσε σημαντικά τις δοσολογίες των αντικαταθλιπτικών που χρειάζονταν οι ασθενείς.

Γιασεμί για να κοιμηθείς σαν «πουλάκι»

Αν νιώθεις κουρασμένος/η όταν ξυπνάς, δοκίμασε να μυρίσεις γιασεμί. Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Eastern Psychological Association Conference το 2011, ερευνητές ανέλυσαν 20 ανθρώπους την ώρα που κοιμόντουσαν σε δωμάτια αρωματισμένα με γιασεμί, με λεβάντα ή όχι αρωματισμένα. Οι συμμετέχοντες που μύριζαν το γιασεμί είχαν πιο ήρεμο ύπνο και δήλωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος.

Τριαντάφυλλα για όνειρα γλυκά

Βλέπεις συχνά εφιάλτες; Βάλε ένα βαζάκι με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα δίπλα στο κρεβάτι σου. Σε μια γερμανική μελέτη, γυναίκες που κοιμήθηκαν σε δωμάτιο αρωματισμένο με τριαντάφυλλο ανέφεραν πως είδαν ευχάριστα όνειρα, ενώ εκείνες που εκτέθηκαν σε μυρωδιά χαλασμένου αυγού ήταν πιο πιθανό να δουν άσχημα όνειρα. Οι ειδικοί λένε πως οι μυρωδιές μπορεί να επηρεάσουν τη συναισθηματική αντίδραση του εγκεφάλου και καθώς οι ευχάριστες μυρωδιές, όπως των τριαντάφυλλων, συνδέονται με ευχάριστες αναμνήσεις, μπορούν να φέρουν πιο όμορφα όνειρα

Μπανάνες για να μην ξαναπεινάσεις

Σε μια μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Hirsch, πάνω από 3.000 υπέρβαροι άνθρωποι μύρισαν μυρωδιές όπως μπανάνα και πράσινο μήλο τις στιγμές που ένιωθαν πείνα. Κατά μέσο όρο, έχαναν 2,5 κιλά το μήνα σε μια μελέτη διάρκειας έξι μηνών (χωρίς να κάνουν δίαιτα). Ορισμένες μυρωδιές πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών που δίνουν την ψευδαίσθηση του κορεσμού.

Μαύρο πιπέρι για να κόψεις το κάπνισμα.

Σε μία μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Alternative and Complementary Medicine, δόθηκε σε χρήστες νικοτίνης να μυρίσουν έλαιο μαύρου πιπεριού ή αγγελικής. Και τα δύο αιθέρια έλαια μείωσαν την επιθυμία για τσιγάρο: οι συμμετέχοντες που ανάπνευσαν το μαύρο πιπέρι ανέφεραν μια ελαφριά αίσθηση καψίματος στο λαιμό, παρόμοια με την αίσθηση που απολάμβαναν όταν κάπνιζαν, ενώ η ομάδα της αγγελικής ανέφερε χαλάρωση παρόμοια με εκείνη που τους χάριζε η κίνηση του καπνίσματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!